maandag 24 maart 2014

Een "lange" hond 


Lekker languit gestrekt liggen, maar daar komt de naam 'een lange hond' echter niet vandaan. Met een lange hond worden namelijk -alle honden uit groep 10 Raad van Beheer- de Windhonden bedoeld. Deze honden worden ook wel zichthonden genoemd vanwege het oorspronkelijk karakter: het jagen op zicht op met name haas en konijn.           

Hierbij plaatjes van lange honden. Maar, het heeft dus niets met een teckel te doen ;-)

Een interessant artikel, gepubliceerd in Onze Hond (6-2010) is hier te lezen of als PDF te downloaden. Daar zag ik ook bijgaande plaatjes o.a. van het originele schilderij uit 1699 (Louvre, Parijs) van Alexandre-François Desportes (onder). Met dank aan Ria Hörter.

Alexandre-François Desportes

1 opmerking:

  1. In 1924 werd de lange jacht, de jacht met windhonden op hazen, definitief verboden. Met dit verbod hoorde een oude traditie, vaak privilege, tot het verleden.
    Het waren onder de jagers maar weinigen die deze vorm van jacht bedreven. Toch was deze vorm van jacht van grote betekenis voor de bewoners van het platteland. Er was in de tijd vóór 1924 weinig of geen vermaak en de "langejachtdagen" werden met de dorpskermissen in één adem genoemd. Veel is er niet bekend cq geschreven over dit oude jachtgebeuren.
    -Waidman

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf hier een reactie. Want vragen staat vrij.
Of heb je misschien een opmerking, een idee of geef gewoon je mening.
Tot mails! Pootje Elfie xx xx